Uskoro počinje sanacija obale u luci Olib

U četvrtak, 26. svibnja 2022. godine Županijska lučka uprava  Zadar započinje radove na sanaciji postojeće obale u luci Olib.

Primarni razlog sanacije je alarmantno loše stanje dijela obalnog zida i školjere sjevernog i južnog gata, oštećenih uslijed djelovanja valova i ispiranja materijala. Sekundarni razlog urušavanja dijela obale su neadekvatni početni temelji.

Obuhvat sanacije podijeljen je na dva manja zahvata.

Zahvat na sjevernom gatu, uz punjenje kaverni betonom, podrazumijeva sanaciju obalnog zida u duljini od 22 metara te izradu kvalitetnije školjere. Naime, na sjevernom gatu more je ispralo dio školjere te su vidljive instalacije koje predstavljanju značajnu ugrozu za korisnike luke. Instalacije je potrebno zaštiti betonskom ovojnicom, dok će se erodirali dio školjere dopuniti kamenim materijalom.

Drugi zahvat odnosni se na sanaciju južnog dijela gata. Svi urušeni dijelovi obalnog zida morati će se u potpunosti ukloniti te na njihovom mjestu napraviti novi. Ukupna duljina potrebne sanacije obale iznosi cca 60,0 m.

Radove vrijedne 622.725,63 kn s uključenim PDV-om izvest će tvrtka Kali Gradnja iz mjesta Kali, dok je predviđeno trajanje istih 3 tjedna.

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zadra i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.