Započeli radovi na rekonstrukciji mula u luci Biograd na Moru

Došao je kraj beskonačnoj priči dugoj više od desetak godina - započeli su građevinski radovi na projektu "Rekonstrukcija mula luke Biograd - Putnička luka Biograd na Moru", srca i duše biogradske rive.

- Radove u vrijednosti od 5.452.860,39 kuna bez PDV-a izvodi tvrtka Akropolis d.o.o. Split. Rok radova je 270 dana ili do mjeseca srpnja iduće godine, kazao je Marinko Slavić, ravnatelj Županijske lučke uprave.

Županijska lučka uprava je nositelj investicije kapitalnog projekta sanacije glavnog gata koji zajednički financiraju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Zadarska županija i Grad Biograd na Moru.

- Županijska lučka uprava Zadar objavila je javnu nabavu za izvođenje radova na procijenjenu vrijednost bez PDV-a u iznosu od 9.360.000,00 kuna. Između šest pristiglih ponuda, izabrana je ponuda tvrtke Akropolis za 5.452.860,39 kuna, kaže Slavić. Nadzor je povjeren Josipu Babeliju iz zadarske tvrtke Idassa Commerce d.o.o.

Rekonstrukcija biogradske rive ipak nije projekt financiran europskim sredstvima kako se posljednjih nekoliko godina najavljivalo.

 - Zahvaljujući dobroj suradnji sa Županijskom lučkom upravom u Zadru, ovaj projekt je za vrijeme ministra Božidara Kalmeta dobio zeleno svjetlo te prošao na natječaju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dobivanje sredstava Europske investicijske banke iz programa EIB IV, podsjetio je biogradski načelnik Knez.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije i sanacije mula dugog oko 80 metara prema prvim procjenama struke iznosila je oko 14 milijuna kuna, od čega je 80 posto iznosa trebala pokrivati Europska investicijska banka, dok su preostalih 20 posto trebali podmiriti Županijska lučka uprava i Grad Biograd. No u borbi za opstanak građevinskih tvrtki, vrijednost radova prepolovila se na tek 7 milijuna kuna. Sadašnji projekt rekonstrukcije s 50 posto sufinancirat će nadležno ministarstvo, a s 50 posto Zadarska županija i Grad.