Više vezova i sigurniji privez brodica u uvali Jazine

Projekt uređenja uvale Jazine, s početkom 2016. godine ulazi u svoju završnu fazu. Naime, prema riječima Davora Škibole, ravnatelja Županijske lučke uprave, koja je ujedno i nositelj projekta u tijeku su posljednji radovi na postavljanju sidrenog sustava. Novim sustavom priveza brodica podignut će se kvaliteta komunalnih vezova, ali i njihova sigurnost.

- U tijeku je postavljanje sidrenog sustava na potezu od mosta do ŠRD Zubatac, a uklanjaju se plutače koje su se ondje nalazile. Nakon toga slijedi označavanje vezova, čime će se posao uređenja privesti kraju, kaže Škibola.

Unatoč povremenim glasovima koji se mogu čuti među Zadranima kako će vlasnici brodica ostati bez vezova u uvali Jazine to se neće dogoditi jer će nakon dovršetka posla, tvrdi Škibola, biti mjesta za više brodova nego što je to bilo ranije.

U projekt uređenja uvale Jazine do sada je uloženo više od 14,2 milijuna kuna, najveći dio novca 9 milijuna kuna izdvojila je Županijska lučka uprava, dok je iz zadarskog gradskog proračuna osigurano 5 milijuna kuna.

Za kompletno ušminkavanje uvale Jazine bit će potrebno rekonstruirati i cestu koja vodi od zgrade "Peglice" do kamenog dijela šetnice u uvali. Kada će ovaj dio posla biti dovršen ravnatelj Škibola još uvijek ne zna, ali već sam pogled na uvalu Jazine ovih dana kod Zadrana izaziva samo pozitivne komentare. Zadar je projektom uređenja uvale Jazine kao malo koji grad na hrvatskoj obali u samom svom centru pomirio tradiciju i funkcionalnost, a u isto vrijeme uvali dao i jednu vizualno zanimljivu notu.